traplift,tussentreden
  • Beweging

    Bij het normale traplopen, stap je van trede naar trede naar trede. De voet beweegt telkens ca 40 cm. Zodra het andere been op de volgende trede staat, verplaatst het gewicht, over 20 cm(stap), hier naartoe.
    Indien je van Easystepper op de volgende Easystepper stapt, blijft afstand hetzelfde. Echter zo moet je niet lopen!
    Met de Easysteppers is de stap voor beide benen evenhoog, het ene been staat telkens op de "halve" trede, de andere op de "normale" trede. De staphoogte is gehalveerd ca. 10cm en is het stapje van beide voeten maar ca. 20 cm.
    Het maakt niet uit of de Easysteppers links of rechts op de trap liggen; de beweging is praktisch hetzelfde. (Dus niet van Easystepper naar Easystepper stappen, want dan is er geen voordeel en blijft de staphoogte hetzelfde als bij normaal traplopen!)
    Tegelijkertijd blijft bij deze manier van traplopen de vitaliteit, flexibiliteit, kracht en coördinatie behouden.

  • Minder belastend

    Door de halve staphoogte zijn de gewrichtsbuigingen minder extreem. Het traplopen is hierdoor minder belastend voor de diverse beenspieren en gewrichten.

    Een knie- of heup operatie is lang niet altijd de beste oplossing. Soms valt het resultaat tegen en er zijn ook risico's aan verbonden. Uit een Artrose onderzoek op Artrose congres in Amsterdam blijkt dat 20-40% van de patiënten achteruit gaat bij de prothese operatie en nadien ontevreden zijn. Daarnaast gaat een prothese tien tot vijftien jaar mee en het vervangen van een prothese is een complexe dure operatie. Bovendien overlijden jaarlijks ca. 150 mensen als gevolg hiervan. Met de Behandeling ARTrose (BART) methode is er een nieuwe aanpak die ervoor zorgt ervoor dat de gewrichtvervangende operatie pas ter sprake komt als de patiënt eraan toe is. Dit is beter voor de patiënt en voorkomt wellicht complexe revisie operatie met langdurige revalidatie op hoge leeftijd.

  • verouderingsprocessen

    Bewegen zorgt ervoor dat u langer fit blijft en dat u uw bewegingsvaardigheden traint. Dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, zijn daarbij erg belangrijk.
    Indien u uw spieren 2 weken niet gebruikt, dan neemt de spiermassa (en daarmee ook de kracht en uithoudingsvermogen) met ca 30% af bijv. bij ziekte. Bij ziekte stopt u meestal direct met de fitness en fietsen, terwijl het dagelijkse traplopen (=trainen) gewoon doorgaat, tenzij u gelijkvloers woont of een traplift gebruikt.
    Indien u gelijkvloers woont of een traplift gebruikt, bestaat de kans dat u ongemerkt nog verder verzwakt en kwetsbaar wordt!
    Met traplopen remt u de onvermijdelijke verouderingsporcessen van uw spieren (vallen), kraakbeen (artrose), botten (osteoporose), hart, longen en bloedvaten en traint u de conditie ervan. Dit levert een enorme winst in het behoud van kwaliteit van leven.
    U bent het waard! Toch?

    Niet bewegen betekent dat het een aflopende zaak is! aldus professor van Loon in het artikel "USE-IT or LOSE-IT"
    Lees ook het Artikel:" marathon en traplopen" Wanneer is iemand kwetsbaar? Hoe zie je dat?"

  • Wist u dat...

    - Het stimuleren en het trainen kan men een fysieke en cognitieve achteruitgang voorkomen. (kwetsbaarheid)
    - Met traplopen traint u dagelijks dezelfde spiergroepen die nodig zijn bij: het opstaan uit een stoel, het opstaan van het toilet, het in/uit bad en bed stappen.
    Oefen meerdere malen per dag het traplopen, zonder armspierkracht op de leuning (i.v.m. de balans) en probeer op verschillende manieren trap te lopen. Dit is een goede balans, conditie en vaardigheids oefening!
    - Wanneer u gelijkvloers gaat wonen, of een traplift neemt bestaat is er een grote kans dat u ongemerkt versneld en verder verzwakt!
    - Dagelijks 3 keer traplopen staat gelijk aan 1 uur fitness per week (voor ouderen).
    - Met een goede conditie stijgt ook het zelf herstellend vermogen van uw lichaam bij ziekte of operatie.
    - Elke maand, week of dag dat u blijft traplopen levert gezondheidswinst op en kwaliteit van leven.

    Lees ook de "Vitaal Langer thuis wonen! Welke keuzes heb je?" powerpoint presentatie wat je kan zelf kan doen! en:
    Traplopen voor ouderen beter dan krachttraining (=Valpreventie)